takaisin


Sahajajooga

 

Sahaja-jooga on meditaatiotekniikka, joka perustuu itseoivallukseen ja kundalinin herättämiseen, ja jonka taustalla vaikuttava uskonto on hindulaisuus. Tekniikan on kehittänyt Nirmala Srivastava (1923-2011), joka tunnetaan paremmin nimellä Shri Mataji Nirmala Devi. Termi viittaa myös liikkeeseen, jonka piirissä meditaatiota harjoitetaan, sekä Intiassa vuonna 1970 perustettuun järjestöön, joka tunnetaan myös nimillä Sahaja Yoga International ja Vishwa Nirmala Dharma. Keskeistä menetelmässä on ajatukseton tietoisuus, ja sahajajoogit väittävät tuntevansa myös kundalinin käsissään ja päälaellaan viileänä tuulena. Kun "hiljainen tila" ajatusten välissä saavutetaan ensimmäisen kerran, kyseessä on sahaja-joogan kannattajien mukaan itseoivallus, jolloin ihmisen sisällä olevan Kundalini-energian jokunen säie nousee päälaelle ja tulee yhdeksi kaikkialla olevan voiman kanssa.

 

Sahaja-jooga alkoi Intiassa ja menetelmä levisi hieman myöhemmin Englantiin, jonne Shri Mataji muutti vuonna 1974. Nykyisin Sahaja joogaa harjoitetaan lähes sadassa maassa. Sanskritinkielinen termi Sahaja tarkoittaa luonnollista, yksinkertaista tai myötäsyntyistä, termi Yoga tai suomeksi Jooga puolestaan tarkoittaa kirjaimellisesti yhdistymistä, ja viittaa Intiassa tunnettuihin henkisiin menetelmiin. Sahaja-jooga voidaan vapaasti kääntää "jumalaisen yhteyden menetelmä, joka on jokaisen ihmisen sisässä".

 

LÄHDE:  Ylläoleva Sahajajoogan kuvaus on lainattu Wikipedian Sahajajoogaa käsittelevältä sivulta: 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sahaja-jooga

   

Sahaja tarkoittaa spontaania, helppoa, sisäsyntyistä. Sahaja Joogan meditaatiotekniikan kehittäneen Shri Mataji Nirmala Devin mukaan jokaisen ihmisen sisällä on välineet itseoivalluksen ja meditaation, ihanteellisen tasapainon ja kasvun tilan, saavuttamiseen. Monissa kulttuureissa on tiedetty kundalinista, äidillisestä voimasta, jota on luonnehdittu palaseksi jumaluutta jokaisessa ihmisessä. Itseoivalluksessa kundalini herää uinuvasta tilastaan ja nousee ristiluusta selkärankaa pitkin päälaelle. Kundalinin nousu ilmenee ajatusten hiljentymisenä ja sisäisenä rauhana, ja se voi tuntua myös viileänä tuulena päälaella ja käsissä. Noustessaan kundalini ottaa käyttöön hienorakenteessamme olevan keskikanavan, joka on nykyhetken ja läsnäolon tila. Meditaation tuoman hiljaisuuden aikana kundalini tasapainottaa ihmistä niin fyysisellä, psyykkisellä kuin henkiselläkin tasolla.

 

Sahaja Joogan meditaatiomenetelmä on lempeä ja helppo, ja se vaatii harjoittajaltaan oikeastaan vain halun tutustua itseensä sekä lyhyen ajan meditaatiolle kerran, pari päivässä. Sahaja Jooga -meditaatiokurssit ovat aina ilmaisia, eikä Sahaja Joogassa ole tasoja. Jokainen voi edetä omaan tahtiinsa ilman sitoumuksia kurssimaksuihin tai mihinkään muuhun kuin omaan haluunsa itsetutkimukseen.

 

LÄHDE:  Ylläoleva Sahajajoogan kuvaus on lainattu jooga.org sivustolta: 

http://www.jooga.org/mita-on-sahaja-jooga-ja-kundalini/

   

Lisää linkkejä Sahajajoogaan liittyen:

http://www.abc-of-yoga.com/info/sahaja-yoga.asp

http://en.wikipedia.org/wiki/Sahaja_Yoga

http://www.sahajayoga.org/

http://www.jooga.net/