Usein kysyttyä Joogasanasto

Kuka voi harrastaa joogaa?

Joogaa voi harrastaa aivan jokainen. Mutta ennen kuin aloitat, kannattaa harkita hyvin tarkkaan - erityisesti, jos elät parisuhteessa. Jooga voi nimittäin muuttaa koko elämäsi ja elämänarvosi: sen, mitä ajattelet ja sen, mitä syöt, sen miten päiväsi käytät ja elämääsi elät sekä sen, kuinka näet ja suhtaudut itseäsi ympäröivään maailmaan.

 

Kuka on joogi?

Joogan periaatteita elämässään noudattavan ihmisen tuntee siitä, että hänen poistuessaan paikalta on kyseinen paikka aina hieman parempi kuin se oli hänen sinne tullessaan. (David Swenson)

  

Onko jooga uskonto?

Ei. On toki olemassa myös uskonnollisia joogasuuntauksia, mutta yleisemmin jooga voidaan käsittää pikemminkin elämänfilosofiaksi, henkilökohtaiseksi harrastukseksi tai elämäntavaksi. Joogan juuret ja historia ovat Intiassa ja luonnollisestikin se näkyy myös joissakin joogaan liittyvissä perinteissä. Joogaa voi kuitenkin harrastaa täysin riippumatta omasta uskonnollisesta katsomuksesta tai vakaumuksesta.  

 

Miksi on niin monia erilaisia joogatyylejä? Kuinka osaan valita itselleni sopivimman?

Joogan tunnettu historia ulottuu yli 2000 vuoden ajalle ja perinteisesti joogan opetukset siirtyivät suorassa linjassa opettajalta / joogagurulta tämän oppilaille, joista taas tuli mahdollisesti myöhemmin uusia opettajia omine uusine oppilaineen. Ideaalisessa tapauksessa joogan opetukset siirtyisivät tällöin eteenpäin muuttumattomina sukupolvilta toisille. Koska kuitenkin jokainen joogaopettaja on erilainen ja esimerkiksi haluaa painottaa hieman eri tavalla joogan eri osa-alueita, on ajan kuluessa jooga jakautunut moniin erilaisiin joogatyyleihin ja suuntauksiin. Aivan viime vuosina ja vuosikymmeninä tämä kehitys on ollut huomattavan nopeaa, kun joogan harrastajien määrä on kasvanut valtavasti ja samaan aikaan on syntynyt lukuisia uusia joogatyylejä, joissa perinteiseen joogaan on yhdistetty monia modernin länsimaisen kulttuurin vaikutteita. Itselle sopivimman joogatyylin voi löytää vain kokeilemalla, esimerkiksi joillekin joogassa on kiinnostavinta sen tarjoamat henkiset ulottuvuudet ja toisia taas kiehtovat enemmän joogan keholliset muodot ja fyysiset harjoitukset. Joogatietoutta ja kirjallisuutta on myös runsaasti saatavilla eri lähteistä. Kuitenkin sanoisin, että sopivan joogatyylin löytämisen ohella sen itselle oikean joogaopettajan löytäminen on myös ensiarvoisen tärkeää.   

  

Onko jooga vaarallista?

Vaikka jooga on yleensä luonteeltaan hyvin pehmeä harrastus, on siinä myös omat vaaransa. Henkisesti se voi muodostua hyvin addiktoivaksi ja toisinaan jopa paradoksaalisestikin lisätä harrastajansa luonteen heikkoja puolia kuten esimerkiksi itsekeskeisyyttä tai ehdottomuutta. Joogan harrastaminen ja jooga-asanoiden tekeminen ei luonnollisestikaan itsessään tee kenestäkään parempaa ihmistä. Vaikka jooga on aina myös henkinen harrastus, niin monelle sen suurinta antia ovat sen fyysiset vaikutukset henkilökohtaiseen hyvinvointiin, kuten esimerkiksi kehon vitaalisuuden, elastisuuden ja voiman lisääntyminen joogaharjoittelun myötä. Osa jooga-asanoista on kuitenkin fyysisesti hyvinkin vaativia. Tällöin joogaharjoituksen sujumisen ja joogavammojen välttämisen kannalta olennaista on oman kehon kuuntelu, kärsivällisyys ja maltti siihen, ettei pakota omaa kehoaan sille vahingollisiin asanoihin. Yleissääntönä voisi sanoa, että mikään jooga-asana ei saa koskaan sattua tai tuntua kivuliaalta.  

 

Tarvitseeko joogan lisäksi harrastaa vielä jotain muutakin?

Ainakin se on suositeltavaa. Fyysisessä (ja henkisessäkin) mielessä voisi sanoa, että joogan harrastaminen tukee yleensä mainiosti muuta elämää ja harrastuksia, esimerkiksi monet ovat päässeet selkäkivuista eroon joogan avulla. Kehollisen hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin erityisen tärkeää, että lihasvoima ja lihasten sekä nivelten liikkuvuus olisivat tasapainossa keskenään. Myös osa joogatyyleistä on fyysisempiä kuin toiset ja tällöin erityisesti vaativampia asanoita harjoitellessa lihashuollon merkitys monestikin korostuu. Kehonhuolollisesti suosittelen tekemään joogaharjoituksen lisäksi myös voimaharjoittelua (erityisesti keskivartalon lihakset) sekä harrastamaan aerobista liikuntaa kuten lenkkeilyä.

i